Nokia представила Lumia 925, а PayPal має намір відучити Інтернет від паролів

Компанія Nokia на презентації в Лондоні представила новий смартфон Lumia 925, який насправді є точною копією старого флагмана Lumia 920, але в новому металевому корпусі. Чим невимовно здивувала журналістів, які чекали від фінської корпорації зовсім іншого флагмана – Lumia 928, чиї знімки і відео на минулому тижні «секретно» витекли в мережу.

Під хвилю вау-ефекту витоку потрапили абсолютно всі журналісти світових IT і телеком-видань. Всі чекали новий флагман лінійки Lumia – модель 928. І фіни згадали і показали, і Lumia 920, і Lumia 928, і навіть присвятили їм по дві хвилини часу з усієї презентації, а решту 40 хвилин розповідали про принади старого флагмана в новій упаковці.

Треба сказати, що причина для такої вибірковості була. Справа в тому, що 928 модель була створена виключно під американський ринок і буде ексклюзивно продаватися в мережі оператора Verizon, що означає, що смартфони не підтримують GSM. А ось Nokia Lumia 925 націлена на світовий ринок – тому їй було приділено більше уваги.

Різниця між 928-й і 925-й моделями, по суті, невелика. Це два практично ідентичних апарату, що розрізняються тільки об’ємом вбудованої пам’яті 16 і 32Гб, різними спалахами фотокамер, додаткової лінзою в камері у 925-ї моделі, а так же оформленням – у 925-й зовнішня рамка виконана з алюмінію.

Це дозволило зробити апарат легше, і крім чисто естетичної, вона несе і суто утилітарне значення – це антена, як в iPhone.До речі, через цю легкості і нової функціональності Lumia 925 втратила можливість бездротової зарядки, однак фіни подбали і про це – за допомогою спеціального чохла смартфон можна буде, як і раніше, зарядити без проводів.

Варто відзначити, що обидві моделі – це логічне продовження, або навіть розвиток і доповнення 920-ї моделі, від якої обидва апарати зможуть відрізнити хіба що фахівці. Разом з 925-ою моделлю фіни представили кілька цікавих функцій для камери і обробки фотографій.

Наприклад, функцію Nokia Smart Camera, під якою ховається технологія від компанії «скалада», яку фіни купили два роки тому. Вона дозволяє робити серію з десяти знімків і потім починає з ними працювати. Наприклад, управляти фокусом, вибирати і зберігати кращий кадр або склеїти анимированное відео.

Також Nokia оголосила про прихід в екосистему Windows Phone додатки від творців Hipstamatic – Oggl, що набирає популярність конкурента Instagram для любителів квадратних фотографій з «плівковими» фільтрами постобробки, і який дозволяє постити знімки в Instagram.

Ймовірно, компанії Nokia страшно прикро, що вони роблять камерофони, а в Instagram їх не пускають – для Windows Phone до сих пір не існує офіційного додатку Instagram. Схоже, фіни знайшли свій шлях у фотографічну соціальну мережу.

PayPal має намір відучити Інтернет від використання паролів. Майкл Барретт, директор платіжної системи PayPal з питань інформаційної безпеки, під час свого виступу на конференції Interop, яка проходила з 6 по 10 травня в Лас-Вегасі, розкритикував поширені в сучасному світі методи аутентифікації. За його словами, вони небезпечні і незручні: щоб не тримати в пам’яті безліч аутентифікаторі, користувачі або використовують всюди один і той же пароль, або створюють прості паролі, які легко підібрати – 12345 або слово password.

Замість паролів Барретт запропонував використовувати біометричні «пристрої аутентифікації» – сканери відбитків пальців або сітківки ока (хоча можливо і застосування USB-токенів). Один раз, прив’язавши акаунт до системи, користувач зможе авторізовиваться на сайті, відсканувавши палець або сітківку ока.

Систему аутентифікації, описану Барреттом, розробляє альянс Fast Identity Online (FIDO). У нього входять компанії, що займаються питаннями комп’ютерної безпеки, системні інтегратори і інтернет-компанії. Сам Барретт є творцем і президентом альянсу.

Крім PayPal до ради директорів FIDO Alliance також входять компанії Google, Lenovo і інші. FIDO буде працювати, вимагаючи від користувачів аутентифікації на їх смартфонах і інших особистих пристроях (а ті будуть авторізовиваться на таких сайтах, як PayPal) через протоколи FIDO. В основі системи, підкреслюють розробники, будуть лежати відкриті стандарти, завдяки чому вона зможе використовуватися в Мережі повсюдно.

На конференції Барретт передбачив, що «пристрої аутентифікації», що підтримують систему FIDO, з’являться вже в 2013 році – в тому числі і в мобільних телефонах. Повністю система витіснить традиційні паролі, за його оцінкою, через кілька років. Барретт уточнив, що впровадити у себе FIDO планує і PayPal

Варто зазначити, що на ринку вже є пристрої – зокрема, ноутбуки – з вбудованими сканерами відбитків пальців, однак широко розповсюдженим такі прилади поки не отримали. І подібні сканери, як правило, використовуються в якості одного з етапів багатофакторної аутентифікації.

Тим часом, ходить дуже багато чуток про те, що компанія Apple в цьому році представить телефон зі сканером відбитків пальців. Місяць тому був опублікований патент яблучної компанії на технологію сканування відбитку пальців за допомогою смартфона. До речі, ймовірно, що в цьому році такий телефон вийде не тільки під брендом Apple. Компанія Sony ще в минулому році розробила і запатентувала свій варіант сканування відбитку пальця і сітківки ока за допомогою смартфона.

This entry was posted in Розробники пропонують. Bookmark the permalink.

Comments are closed.