Бразильські газети бойкотують Google News

Протистояння газетних видавництв і Google News триває. Усі 154 видавництва, що входять в Національну газетну асоціацію Бразилії, на які припадає близько 90% накладів, що випускаються в країні, припинили участь в програмі Google News.

Видавці вважають, що Google повинна платити за передрук заголовків і перших абзаців газетних статей, які індексує пошукова система. Американська компанія не згодна з такою постановкою питання і упевнена, що надає виданням додаткових читачів. За даними Google, пошукову систему перенаправляє на сайти більше 4 млрд користувачів щомісячно, повідомляють Вісті.Економіка.

Президент асоціації Карлос Нете упевнений, що Google надає ведмедячу послугу: Участь в системі Google News не допомогла нам збільшити онлайн-аудиторію. Показуючи на своєму сайті декілька перших абзаців статті, пошукова система знижує вірогідність того, що користувачі перейдуть на сайт газети, щоб прочитати її цілком.

Йдеться не про повну відмову від співпраці Google : газетні статті можна буде знайти, скориставшись звичайним web – пошуком. Суперечка газетних видавництв і пошукової системи триває вже три роки. Все почалося в Америці. Медіамагнат Руперт Мердок, власник News Corp, звинуватив Google в інтелектуальному піратстві. У той час на сайтах компанії була введена плата за перегляд статей, але сторінки були відкриті для індексації пошуковою системою. Користувачі читали статті, що цікавлять їх, безкоштовно з кеша Google і не купували підписки. Зрештою компанія закрила свої сайти для індексації і заплатила за цей крок зниженням відвідуваності і виручки від розміщення реклами. Інтереси бізнесу, схоже, переважили розбіжності навколо прав на нематеріальні об’єкти: у кінці вересня стало відомо, що сайт The Times знову відкритий для індексації.

Франція, Німеччина і Бельгія також невдоволені політикою Google : уряди цих країн планували ввести плату за використання газетних матеріалів в Google News. Американська компанія визнала запропоновані умови неприйнятними і попередила, що якщо такий закон буде ухвалений, то сайти європейських газет також випадуть з пошукової бази даних.

This entry was posted in Хай-тек серед нас. Bookmark the permalink.

Comments are closed.