Нові покупки Google і антикризові е-гроші

Google може купити додаток WhatsApp, повідомляє ресурс Digital Trends. WhatsApp – популярний додаток-месенджер, з його допомогою можна за невелику абонентську плату відправляти і отримувати короткі повідомлення, зображення, відео – і аудіоконтент.

На відміну від численних конкурентів WhatsApp працює не тільки на iOS і Android, а й на менш популярних мобільних платформах – BlackBerry, Windows Phone і навіть Symbian. З моменту своєї появи в 2010 році WhatsApp стабільно входить в в топ-10 платних додатків в App Store, а в Росії і зовсім знаходиться на першій сходинці.

Важливий момент – керівництво WhatsApp успішно монетизує свій сервіс за рахунок платної підписки. При цьому реклама в месенджері відсутня. Єдиний недолік WhatsApp, на думку користувачів, – відсутність деськтопной версії.

Керівництво сервісу неохоче ділиться статистикою, але, як указує Forbes, кількість його користувачів, швидше за все, вже перевалило за 200 мільйонів, а число повідомлень, що відправляються за півроку з серпня по січень зросла на 75% і продовжує збільшуватися.

Чутки про те що, WhatsApp можуть купити, з’явилися не в перший раз. Взимку TechCrunch писав, що в придбанні сервісу зацікавлений Facebook. За даними Digital Trends, Google близький до покупки WhatsApp, єдиною перешкодою для завершення угоди є розбіжності з приводу ціни. З чуток, в WhatsApp хочуть за свій додаток близько мільярда доларів.

Проте, WhatsApp міг би стати для Google дійсно відповідати своїй назві придбанням. З чуток, американська корпорація працює над проектом під назвою Babble, мета якого – об’єднати всі комунікаційні сервіси Google і зробити їх доступними на різних платформах. В арсеналі компанії вже є Google Voice, Google Hangouts і Google Talk, Додавання до них кроссплатформенного WhatsApp стало б логічним кроком, відзначає сайт Apple Insider.

Крім WhatsApp існує цілий ряд популярних клієнтів – iMessage, LINE, WeChat і багато інших. Ними користуються десятки мільйонів власників смартфонів. Черговий крок до зміцнення своїх позицій на днях зробив і Facebook. Тим, хто встановить Android-оболонку Facebook Home, буде доступний сервіс Chat Heads – це одночасно Facebook-чат і смс.

Об’єднання аудиторії сервісів Google і WhatsApp міг би зробити Google найбільшим гравцем на ринку мобільних месенджерів. Якщо угода дійсно відбудеться, вона може стати найгучнішою з моменту покупки Instagram Facebook’ом в минулому році.

Біткойни різко зросли в ціні.

Біткойн – електронна платіжна система, в якій використовується однойменна валюта. Вона була створена в 2009 році напівміфічним анонімним розробником під псевдонімом Сатоси Накамото. Спочатку він брав участь в роботі системи, але потім зник. Основна ідея ідеологів біткойн – створити ідеальну електронну валюту.

Біткойн протиставляється сучасним валют, на вартість яких можна штучно вплинути. Біткоіни ж не прив’язані до інших валют і не є борговими зобов’язаннями, а ціна електронної валюти повинна визначатися об’єктивним ринковим попитом.

Обсяг і швидкість емісії управляється математичними алгоритмами, що зберігає їх від інфляції. Загальна кількість біткойнов обмежена і не може перевищити 21 млн – це програмне обмеження. На даний момент емітовано трохи більше половини цієї суми. Біткойни захищені від підробки електронним підписом, а транзакції усередині системи неможливо перехопити.

Сама емісія біткоіни при цьому децентралізована – її часто порівнюють з віртуальної золотодобуванням, якою може займатися будь-який власник комп’ютера з виходом в Інтернет: обчислення розподіляються по всіх комп’ютерів, які підключені до системи. При цьому, чим більше обчислювальні потужності комп’ютера користувача, тим більше біткойнов генерується на його рахунку. Валюту також можна купити на електронних біржах.

Проте, у фінансовому світі біткойни часто порівнюють з мильною бульбашкою. Приводи для цього є. Один з них – спекулятивний біржовий попит на тлі однакового обсягу реального використання електронних грошей. Якщо в перші півроку торгів в 2010 році за один біткойн давали менше долара, то через рік вартість віртуальних грошей підскочила до 35 доларів, а до кінця 2011 року курс обвалився до 2,5 долара за монету.

Потім почалося поступове зростання. І до початку 2013 року курс становив 15 доларів за біткойн. Потім пішов стрибок: до середини березня вартість монет підросла до 47 доларів, а на початку квітня склала вже 150 доларів, тобто з початку року стався десятикратне зростання.

Як би творцям системи не хотілося думати, що математичний алгоритм захищає біткойн від спекуляцій, це не так. Під захистом знаходиться сама валюта, але не торгові майданчики.

На профільних форумах регулярно рапортують про зломи бірж, в результаті чого шахраї скуповують електронну валюту за безцінь, крім того здобиччю біткойнов займаються організовані спеціально для цього ботнети.

Унаслідок анонімності і неконтрольованості, біткойни відмінно підходять для тіньової економіки. З чуток, електронною валютою активно користуються наркодилери і торговці зброєю. Біткойни приймає ресурс скандально відомого інтернет-підприємця Кіма Доткома Mega, WordPress.com і Reddit, а співробітники інтернет-архіву Archive.org отримують в біткойнов зарплату.

Біткойни є хорошим індикатором реальних економічних процесів. В останні місяці найбільше інтересу до електронної валюті проявляли в нестабільних Греції та Іспанії, а різкий стрибок 2011 року аналітики пов’язували з чутками про розпад єврозони.

Нинішній же зростання, як пишуть «Ведомости», має відношення до банківської кризи на Кіпрі. За даними Bloomberg Businessweek, в перший же день кризи кіпріоти кинулися викачувати мобільні додатки, що дозволяють працювати з Bitcoin.

This entry was posted in Розробники пропонують. Bookmark the permalink.

Comments are closed.