Математик вирахував «траєкторію життя за допомогою Facebook

Facebook може бути прекрасним джерелом для отримання найрізноманітніших статистичних даних. Нове дослідження відомого математика показало, що за допомогою соцмережі можна обчислити, яким чином у людей з часом змінюються інтереси, переваги в спілкуванні і багато іншого.

Відомий математик і програміст Стівен Вольфрам опублікував роботу, в якій використовував відкриті дані з Facebook, щоб математичним способом обчислити «траєкторії» життя людей. Ми вже писали про попередньому проекті вченого – пошуковику Wolfram Alpha, за допомогою якого будь-який користувач може отримати докладну інформацію в тому числі і про те, як він користується Facebook.

Тепер Вольфрам пішов в своїх дослідженнях далі. Використовуючи дані з Wolfram Alpha, він зміг в цілому описати людське життя як таку, виявивши її закономірності, пише Technology Review.

Вчений оцінив людське життя за різними характеристиками. Приміром, кількість віртуальних друзів у різному віці. Як виявилося, кількість «френдів» у людини зростає в міру його дорослішання і досягає піку в 19 років, а потім поступово знижується. Зазвичай вік друзів в Facebook практично ідентичний віку користувача. Виняток становлять лише діти 14-15 років, які вважають за краще спілкуватися з дітьми трохи старше, літні люди часто спілкуються в Facebook з молоддю.

Особливий інтерес викликає те, як з плином часу змінюються інтереси користувачів. Чим старша людина, тим більше він цікавиться здоров’ям, різко зростає інтерес до погоди, зате сильно падає інтерес до відеоігор і моді.

Так змінюються наші інтереси з роками (натисніть для збільшення)

Вольфрам висловився з цього приводу наступним чином: «Мене дивує, як багато ці графіки можуть сказати нам про еволюцію людських інтересів. Наприклад, молоді люди не люблять довго обговорювати дні народження, проте пізніше поступово прокидається інтерес до подібних подій. А ось поговорити про кар’єру і грошах найбільше люблять 20-річні, людям молодше і старше ця тема не так цікава. Список можна продовжувати до нескінченності ».

This entry was posted in Розробники пропонують. Bookmark the permalink.

Comments are closed.