Генетично модифіковані рослини замінять лампочки

Користувачі платформи колективних інвестицій Kickstarter профінансували розробку незвичайного проекту – світяться в темряві рослин, які можуть замінити електричне освітлення. Свої гроші розробникам незвичайної системи пообіцяли віддати більше 4 000 осіб.

Спочатку розробники хотіли зібрати для проекту 65 000 доларів, проте на момент написання замітки користувачі пожертвували вже близько 240 000 доларів. З огляду на, що стадія збору коштів триватиме ще місяць, можна припустити, що обсяг інвестицій буде набагато значніше.

За розробку проекту відповідає Ентоні Еванс. Отримані гроші будуть витрачені на створення трансгенного рослини, яке забезпечить м’яке синьо-зелене свічення. За пожертвування в 40 доларів користувачі Kickstarter отримають насіння незвичайної рослини, щоб виростити його собі самостійно. За пожертвування в 65 доларів до насіння додадуть спеціальну вазу у вигляді лампочки. А за 150 доларів розробники доставлять доросла рослина, яке відразу почне освітлювати приміщення, повідомляє Gizmag.

За 10 000 доларів розробники обіцяють увічнити ім’я щедрого користувача Kickstarter, додавши його ім’я (або будь-яке інше повідомлення, що не перевищує 300 знаків) в ДНК рослини. На момент написання замітки настільки велике пожертвування вже зробила одна людина.

Для втілення своєї ідеї в життя вчені використовують далеку родичку капусти, арабідопсис (лат. Arabidópsis thaliána). Ця рослина традиційно застосовується для різних генних модифікацій, завдяки короткій ДНК. Ініціатори проекту збираються додати резуховидки гени люмінесцентних бактерій, які змусять рослина світитися.

Шляхом маніпуляцій з генами рослини вчені можуть змусити його випромінювати світло тільки вночі або тільки вдень, задати певний відтінок світіння і так далі. Запрограмувати рослина потрібним чином нібито має допомогти спеціальний додаток.

У майбутньому вчені сподіваються зробити люмінесцентними і великі рослини. Наприклад, якщо дерева отримають ефект світіння, їх можна буде використовувати в якості ліхтарів. Це дозволить знизити обсяг споживаної людством електроенергії.

This entry was posted in Розробники пропонують. Bookmark the permalink.

Comments are closed.